alergii de sezon
Soare, vreme călduroasă și multe flori! Pare decorul ideal, doar că acesta va fi un motiv de bucurie doar dacă nu ești alergic. Ochi roșii, hipersecreții nazale, lăcrimarea ochilor, gât iritat și mâncărimi ale pielii. Toate acestea nu prea sunt motive de bucurie la începutul sezonul cald. Pregătiți-vă cu noi pentru sezonul polenului și nu lăsați ca una dintre cele mai frumoase perioade ale anului să vă facă să vă simțiți inconfortabil.

ochi inflamați

Rinoree

Mâncărimi ale pielii

factori declansatori ai alergiilor

Loratadin Vim Spectrum 10 mg, 10cpr Loratadin

Loratadin Vim Spectrum - pregătește-te pentru sezonul alergiilor

Loratadin este indicat ca tratament simptomatic în rinite alergice sezoniere şi perene; urticarie şi alte dermatoze alergice.

rozdělovač
ochi

Ochi inflamați și roșii

Există nenumărate alergii și multe dintre ele se manifestă prin mâncărimi neplăcute, arsuri și roșeață a ochilor. Apare umflarea pleoapelor, lăcrimarea sau chemoza (conjunctiva umflată), în timp ce formele mai severe de alergie duc la umflarea ochilor dimineața.  Picăturile pentru ochi sunt o soluție eficientă pentru a ajuta atât în cazul inflamației, cât și în cazul alergiilor și, de asemenea, puteți răci zona iritată a ochilor cu comprese cu castravete și ceai negru.

 

rozdělovník

Rinită alergică

Rinita alergică (febra fânului) este cea mai frecventă manifestare a alergiilor, nu numai a alergiilor la polen. Declanșatorul este reprezentat de alergeni – polen, praf, păr de animale etc., care ajung pe mucoasa nazală în cantități mari. Un organism care este hipersensibil la unul dintre alergeni declanșează o reacție de apărare alergică și se protejează într-un mod similar cu cel împotriva virușilor sau a bacteriilor.

 

nos
rozdělovník

Iritații ale pielii

O altă reacție alergică frecventă este mâncărimea și roșeața pielii de pe corp și de pe față. Aceasta este o reacție inutilă și exagerată a organismului la un alergen inofensiv. Se poate manifesta sub formă de urticarie, dermatită sau eczemă. Dacă știm la ce suntem alergici, cea mai bună prevenție este să evităm cu totul alergenii specifici, să luăm medicamente pentru alergii și, dacă se întâmplă, să nu ne scărpinăm zonele cu mâncărimi, să folosim săpunuri blânde și să aplicăm geluri dermice pe zonele iritate pentru ameliorare.

 

iritatii ale pielii
rozdělovník
purificatoare si umidificatoare
info alergii

Alunul și arinul în ianuarie

Alergia la polen nu este doar o alergie de primăvară, ci poate apărea și în luna ianuarie, care nu este o lună tipică pentru alergii. De obicei, în această perioadă, alunii sunt primii care înfloresc, iar alte specii de arbori (arini, mesteceni și altele) se alătură treptat. Puteți găsi arbori de alun atât în sălbăticie, cât și cultivat în grădini. Pe de altă parte, ierburile sunt ultimele care termină sezonul de polen.

polen
arin

Februarie aparține arinului

A început sezonul polenului. Alunul înflorește de la jumătatea lunii februarie și, datorită vremii calde, s-ar putea ca în curând să se alăture și mesteacănul și plopii. Aceste specii de arbori conțin alergeni moderați până la puternici, iar sălile de așteptare ale alergologilor încep să se umple. Simptomele de alergie sunt accentuate și mai mult de vremea caldă și uscată. Evitați să vă plimbați de-a lungul cursurilor de apă și a parcurilor ornamentale, unde sunt adesea plantați arini, care se numără printre cei mai comuni alergeni polenici.

Atenție la mesteacăn în martie

În luna martie, persoanele alergice sunt preocupate în principal de polenul de copaci, în special de mesteacăn**, stejar, ienupăr, ulm, tisă sau plop. Poate că cel mai tipic și mai iritant alergen de primăvară este mesteacănul. Acesta este momentul în care boabele de polen se coc, sunt eliberate în aer și sunt purtate de vânt chiar și la o distanță mai mare de copaci. De aceea, multe persoane care suferă de alergii se întreabă de ce li se umflă ochii și răcesc atunci când nu sunt copaci în jur

mesteacan
salcie

Aprilie aparține salciei

Natura se trezește în sfârșit și încântă cu frumusețea ei. Cei mai iritanți alergeni în aprilie sunt polenul de salcie. Deosebit de insidioase sunt acele acestor copaci, numite „catrințe“, pe care ne place să le culegem pentru vazele noastre de acasă. Înfloresc, de obicei, din martie până în mai și ating apogeul în aprilie. Acestea sunt pline de polen fin și agresiv, care, datorită greutății sale mici, este purtat de vânt pe o suprafață mare.

Luna mai - cea mai de temut lună pentru cei care suferă de alergii

Cea mai dificilă lună pentru persoanele care suferă de alergii este mai-iunie**. Acesta este momentul în care mulți copaci și arbuști sunt înfloriți, iar simptomele de alergie la polen sunt cele mai puternice. Orice persoană care suferă de alergii știe acest lucru. Polenul de mesteacăn, pin, arțar, salcie și tei poate fi problematic. Stejarul, care crește din abundență în pădurile de foioase și mixte, dar care poate fi găsit și în grădinile mai mari, se numără, de asemenea, printre alergenii foarte puternici.

dub
soc

Iunie - luna socului

În iunie, alergiile la polenul din copaci se estompează, dar sezonul polenului se intensifică și el. Floarea de soc, care este unul dintre ceilalți alergeni puternici, a început să înflorească, iar ierburile, ierburile și plantele lemnoase încep, de asemenea, să înflorească. Socul este un alergen larg răspândit, deoarece este un arbust ornamental care poate fi găsit în grădini, de-a lungul căilor mai puțin întreținute, la marginea pădurilor și în parcurile din oraș.

Ferește-te de urzici în iulie

Vara, plantele lemnoase sunt în declin, iar cele mai active din punct de vedere polenic sunt plantele ierboase:** graminee, tătăneasă, măceș, urzică, urzică, urzică, merișor, pelin, hamei, hrean, pătlagină, pătlagină, pirul, cornișoară, festuca, măceș, măceș, arnică, măceș, măceș, părul fecioarei, fagure, iarba canarului. Riscul simptomelor de alergie durează practic toată luna, vremea uscată, însorită și vântoasă crește, în mod paradoxal, riscul persoanelor care suferă de alergii, în timp ce ploaia curăță aerul de polenul zburător. Cea mai frecventă plantă alergenică este urzica, care poate fi găsită practic oriunde. În zilele călduroase cu activitate alergenică crescută, este mai bine să rămâneți în casă și să mențineți ventilația la minimum.

urzica
ambrozie

August - ambrozia e la apogeu

Vârful verii aparține plantelor – în special ierburilor și cerealelor, care deranjează aproape fiecare al doilea alergic la polen. Dintre ierburi, pelinul și ierburile din familia lichenilor, în special, pot fi foarte agresive. Acestea înfloresc din mai până în septembrie și sunt greu de evitat. Unele specii  iubesc apa, așa că sunt abundente de-a lungul râurilor și a cursurilor de apă. Alți alergeni ai lunii august din familia ierburilor sunt ambrozia, mușețelul, hameiul, trifoiul, măceșul, urzicile, mușețelul, păpădia sau sorbul.

Septembrie aparține plantelor

Septembrie este o lună care nu-i deranjează atât de mult pe alergici, însă unii nu se simt în largul lor nici toamna.** Polenul din copaci a încetat, dar încă mai poate deranja ierburile, ierburile sau chiar porumbul de pe câmp. Un alergen de toamnă foarte iritant este pelinul, care este unul dintre alergenii puternici de la sfârșitul verii și începutul toamnei, sau buruiana cu numele nobil: ambrozie. În plus față de alergenii polenici, gândiți-vă la pericolul așa-numitelor alergii încrucișate. Cele mai frecvente sunt alergiile la legumele rădăcinoase și la condimentele aromatice (anason, fenicul, chimen, cuișoare…).

ierburi
mucegaiuri

Octombrie - natura se pregătește pentru hibernare

Deși natura intră încet-încet în hibernare, era alergică nu se încheie odată cu înflorirea ierburilor.**Prin­cipalele alergene ale toamnei rămân ierburile buruienoase pelin și ambrozie, singurele alergene din ierburi fiind stuful. În timp ce alergiile la polen se manifestă în timpul verii, mucegaiurile, care sunt întotdeauna prezente în natură și pot fi evitate chiar și acasă, încep să joace un rol important toamna. Dacă știți că sunteți foarte alergic la mucegai, evitați să vă plimbați în pădure în această perioadă, unde mediul este umed și mucegaiul se dezvoltă. Asigurați-vă că există suficientă ventilație în casă sau în cabană. Ca și polenul sau mucegaiul, acarienii ne pot îmbolnăvi. Este important să spălați și să schimbați regulat lenjeria de pat și, urmând exemplul bunicilor noastre, să o lăsați să se aerisească la soare.

konec