Colostrul uman reprezintă prima secreție lactată post-partum, ce are un conținut deosebit de bogat în imunoglobuline, peptide antimicrobiene (lactoferina și lactoperoxidaza) și alte molecule bioactive, inclusiv factori de creștere, ce sunt …
Colostrul uman reprezintă prima secreție lactată post-partum, ce are un conținut deosebit de bogat în imunoglobuline, peptide antimicrobiene (lactoferina și lactoperoxidaza) și alte molecule bioactive, inclusiv factori de creștere, ce sunt esențiali pentru o dezvoltare armonioasă a nou-născutului, dar și pentru dezvoltarea imunității pasive.
Colostrul de origine bovină este produs de către vaci în primele zile după naștere. Acest „prim lapte” are o compoziție diferită din punct de vedere imunologic și al nutrienților, față de laptele matur. Conține macronutrienți precum: proteine, carbohidrați, oligozaharide, grăsimi și micronutrienți. De asemenea conține factori de creștere, factori imunizanți și componente anti-microbiene, ce nu sunt prezente în lapte sau sunt prezente în cantități mult mai mici.
Colostrul este o sursă concentrată de substanțe biologice active, care sunt cel mai des asociate cu susținerea sistemului imunitar și susținerea sănătății sistemului digestiv. Cu toate acestea, are efect asupra îmbunătățirii performanței sportive sau asupra unei dezvotări musculare mai eficiente datorită conținutului factorilor de creștere.