Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, care ne protejează de factorii mediului extern, însă este și cea mai expusă la agresiuni. Deși pielea are o capacitate uimitoare de regenerare, unele leziuni majore pot lăsa cicatrici sau semne pe …
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, care ne protejează de factorii mediului extern, însă este și cea mai expusă la agresiuni. Deși pielea are o capacitate uimitoare de regenerare, unele leziuni majore pot lăsa cicatrici sau semne pe suprafața ei. Cel mai frecvent, o cicatrice apare după operații sau intervenții chirugicale, însă sunt cazuri în care aceasta rămâne după o leziune minoră sau după o acnee agresivă. Există mai multe tipuri de cicatrici, dar în cele mai multe cazuri acestea au un aspect plat și decolorat, mai puține fiind cazurile când acestea iau forma unor protuberanțe.
Tipuri de cicatrici și particularitățile lor
Cicatricile cheloide apar atunci când pielea suferă o leziune, iar rana este acoperită de un strat de țesut fibros pentru a o repara. Ele se extind pe o suprafață mai mare decât plaga propriu-zisă și cel mai frecvent sunt întâlnite în zona pieptului, umerilor sau obrajilo, dar pot apărea în orice zonă a corpului. Nu reprezintă un pericol, doar că pot fi însoțite de mâncărimi, pot cauza disconfort, sensibilitate sau uneori chiar iritații.
Cicatricile contractile apar în momentul în care porțiuni extinse ale piele sunt deteriorate, cel mai adesea fiind provocate de arsuri. Acestea au aspect de piele întinsă, culoare lucioasă și pot îngreuna anumite mișcări. Sunt cazuri în care aceste cicatrici afectează tendoanele și mușchii, nu doar pielea. Pe măsură ce arsurile se vindecă, vor apărea formațiunile cutanate sub formp de țesut îngroșat și decolorat.
Cicatricile hipertrofice reprezintă porțiuni de țesut îngroșat, mai lat și proeminent. Acest gen reprezintă un tip de răspuns anormal la o traumă sau leziune. Cicatricea hipertrofică este similară cu cea cheloidă, însă reprezintă o formă mai ușoară care nu se extinde în exteriorul rănii inițiale. Ca dimensiune, este mult mai mică și se întamplă adesea să dispară de la sine.
Cicatricile provocate de acnee apar atunci când o erupție acneică pâtrunde adânc în piele și afectează țesuturile mai profunde. De obicei, printre acest tip de cicatrici se numără cele atrofice, care se prezintă sub forma unor mici adâncituri sub stratul superior al pielii. Cel mai adesea se regăsesc pe ten, însă cicatricile cauzate de acnee pot apărea și în zona spatelui sau pieptului, aici sub formă de cicatrici hipertrofice.
Trebuie să reții că cicatricile nu pot fi eliminate complet, însă aspectul acestora poate fi îmbunătățit considerabil prin diferite metode la îndemâna oricui. Aplicarea locală a unor produse de îngrijire a pielii poate fi eficientă și poate grăbi procesul de vindecare a cicatricilor, cu condiția ca aplicarea să fie constantă și apropiată cu momentul apariței leziunii.