Specialiștii afirmă că este normal să pierzi aproximativ o sută de fire de păr în fiecare zi, dar acestea sunt înlocuite imediat cu altele noi, astfel încât noi să nu observăm o diferență majoră în aspectul podoabei capilare. Dacă pierderea părului …
Arată toate informațiileSpecialiștii afirmă că este normal să pierzi aproximativ o sută de fire de păr în fiecare zi, dar acestea sunt înlocuite imediat cu altele noi, astfel încât noi să nu observăm o diferență majoră în aspectul podoabei capilare. Dacă pierderea părului este semnificativ mai mare, atunci trebuie să apelezi la produse special concepute pentru a stopa căderea părului.
Care sunt cauzele căderii părului?
Predispoziţia genetică, schimbările hormonale, bolile tiroidiene, lipsa vitaminelor şi îngrijirea necorespunzătoare reprezintă principalele cauze ale căderii părului.
- Predispoziția genetică nu poate fi corectată, nu toate persoanele sunt norocoase să moștenească o podoabă capilară de invidiat. Bărbații sunt mai predispuși la căderea treptată a părului decât femeile, acest lucru datorându-se influenței hormonilor masculini asupra foliculilor capilari.
- Dezechilibrul hormonal este un alt factor care afectează aspectul părului, iar un exces de hormoni masculini poate cauza căderea și pierderea treptată a acestuia.
- Stresul este considerat a fi cel mai mare dușman al părului frumos, dar și al unghiilor și pielii. Aceasta nu provoacă doar căderea părului, ci și diferite probleme ale scalpului sau apariția mătreții.
- Lipsa de fier afectează în principal femeile, majoritatea având un nivel mai scăzut de fier, chiar dacă nu este neapărat asociat cu anemia. Fierul este esențial pentru producția de proteine de la nivelul celulelor părului, iar în lipsa acestui mineral părul devine fragil, nesănătos și casant.
- Bolile glandei tiroide, precum hipertiroidismul și hipotiroidismul, afectează producția proteinelor atât de necesare pentru susținerea unui păr sănătos și frumos.
- Lipsa vitaminei B12 poate provoca oboseală, lipsă de energie și nu în ultimul rând căderea părului. De asemenea, vitamina B12 este responsabilă pentru creșterea mai rapidă a părului.
- Fluctuațiile mari de greutate afectează și ele frumusețea părului, mai ales dacă vorbim despre o scăderea dramatică a numarului de kg. Lipsa de nutrienți se reflectă și asupra sănătății părului tău și îl poate face să cadă excesiv.
Tratamente împotriva căderii părului
Pentru a combate cu succes căderea părului trebuie să afli mai întâi cauza care a condus la acest lucru, astfel vei putea face cele mai bune alegeri. În primul rând o dietă variată și echilibrată, cu mai multe proteine și carbohidrați, va conduce la o creșterea energiei responsabile pentru creșterea părului. Poți apela și la suplimente alimentare bogate în biotină, fier, vitamina C, vitamina B12, vitamina D3, cupru, zinc, seleniu și aminoacizi esențiali, L-lizină și L-metionină.
Dacă vrei să ai rezultate garantate, pe lângă aspectele mai sus menționate, este necesar să reduci frecvența coafării părului și alege mereu produse care să protejeze împotriva degradării. Există o serie de produse destinate să oprească și să încetinească căderea părului, a căror compoziția este special concepută pentru a susține creșterea părului, pentru a-l hrăni în profunzime și pentru a stimula scalpul precum:
- soluții topice care se aplică direct pe scalp și care dilată vasele de sânge, pentru a stimula creșterea părului
- medicamente orale care se administrează zilnic, reducând producția de dihidrotestosteron (DHT), care poate cauza pierderea părului
- uleiuri naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de ricin, care pot ajuta la hidratarea scalpului și la îmbunătățirea sănătății părului
- șampoane balsamuri și seruri, existente într-o gamă variată, care pot conține ingrediente active precum minoxidil sau DHT-inhibitori
Este important să consultați un medic sau un specialist în pierderea părului pentru a determina cauza și pentru a alege tratamentul cel mai potrivit, și să urmați instrucțiunile de utilizare cu atenție.