Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru ameliorarea simptomelor de alergii, de la rinita alergică, urticarie, conjunctivită și reacțiile de la mușcăturile de insecte. Practic, ele sunt agenți terapeutici care, prin …
Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru ameliorarea simptomelor de alergii, de la rinita alergică, urticarie, conjunctivită și reacțiile de la mușcăturile de insecte. Practic, ele sunt agenți terapeutici care, prin antagonizarea efectului histaminei eliberate în reacțiile alergice de tip imediat pot ameliora simptomatologia acestora. Primii reprezentanți ai acestei clase se caracterizează printr-o lipofilie ridicată, ce le permite traversarea cu usurință a barierei hematoencefalice și perturbarea transmisiei histaminergice la nivel central.
Acestea funcționează prin oprirea unei substanțe care afectează celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberată atunci când organismul detectează ceva dăunator, cum ar fi o infecție. Cauzează dilatarea vaselor de sânge și umflarea pielii, care ajută la protejarea corpului. La persoanele cu alergii, organismul detectează ceva inofensiv, cum ar fi polenul, drept amenințare, apoi produce histamina, care la rândul său provoaca simptome cum ar fi erupții cutanate, nas înfundat și/sau strănut.
Antihistaminicele se absorb în cantitate mare în tractul gastrointestinal atunci când sunt administrate oral și efectul lor debuteaza dupa 1-3 ore. Pentru unele medicamente din această clasă, administrarea anumitor alimente în același timp poate crește timpul și scădea doza de absorbție. Efectele farmaceutice se mențin între 4 si 24 de ore, în funcție de substanța activă. În general, durata de acțiune a antihistaminicelor de generația a doua este de peste 12 ore. Unele substanțe iți mențin efectul până la 72 de ore.